Haberler

Tubitak Blockchain Çalıştayı İkinci Gün Notları

Çalıştayın ilk gününü size burdan aktarmıştım, şimdi de gelin ikinci günde neler oldu birlikte bakalım.

İkinci günün ilk konuşmacısı Cardano temsilcisi Peter Gaži tarafından yapıldı. Gaži konuşmasında Cardano’nun Ouroboros protokolünü katılımcılara anlatmaya çalıştı. Ouroboros protokolü bir PoS(Proof of Stake) consensus algoritması. Gaži konuşmasında Ouroboros’un hem Bitcoin’in kullandığı PoW(Proof of Work) mekanizmasının hem de mevcut PoS mekanizmasının belli başlı sorunları çözeceğini iddaa etti. Bitcoin madenciliğinin pahalı ve çok fazla elektrik harcayan bir mekanizma olduğunu ve Ouroboros’un bu sorunlara çözüm olduğunu söyledi.

Gaži: “Bitcoin ortaya çıktıktan sonra bir çok yeni kripto para ortaya çıktı ve bu kripto paraların bazıları daha iyi gizlilik sağladı, bir kısmı akıllı sözleşmeler üzerinde yoğunlaştı ve diğer kısmı da consensus mekanizmasının geliştirilmesine ve iyileştirmesine önem verdi. Biz Cardano olarak bunların hepsini aynı anda yapıyoruz.”

Gaži PoS mekanizmalarının iki büyük sorununa da değindi ve bunları bloğu oluşturan liderin rastgeleliği ve grinding attack olarak tanımladı. Grinding attack basitçe doğrulayıcının yani liderin sistemde bazı hesaplamalarla doğrulama işlemini kendi çıkarına kandırması işlemidir.

Gaži Ouroboros protokolünü şu şekilde anlattı: “Protokol epochlara bölünüyor ve bir slot lideri seçiliyor. Bu slot lideri, kişinin stake sayısına oranlı olarak seçilir. Stake dağılımı bir önceki bloktaki epoch’a göredir. Rastgelelik de bir önceki epoch’taki coin tossing protokole göredir.”

Gaži: “Bitcoin’in aksine Ouroboros protokolünde daha önceki bütün liderler biliniyor.

blockchain-calistayi

Gaži konuşmasını bitirdikten sonra ‘Borsaların Perspektifinden Kripto Paralar’ isimli panel başladı ve bu panelde Paribu CEO’su Yasin Oral, BTCTurk COO’su Alphan Göğüş ve Akademisyen İsmail Hakkı Polat yer aldı. Panelde borsa temsilcileri devletten regülasyon beklentilerini dile getirdiler. Kripto paraların sürekli olarak kara para aklamayla bir arada anılması herkesin bildiği bir gerçek. Borsa yöneticileri de buna istinaden ‘Devlet kara parayla mücadele için borsalardan hangi yükümlülükleri yerine getirmesini istiyor? Eğer devlet bize bir yol gösterirse, biz de bu konularda daha ince eleyip sık dokuruz.’ minvalinde ortak bir istekte bulundular.

Regülasyonlara ilişkin İsmail Hakkı Polat şu sözleri kullandı: “Bu dönemde regülasyondan ziyade, öz-denetim ve öz-düzenlemenin kripto para borsaları için daha uygun olduğunu düşünüyorum. Doğal olarak KYC(Know Your Customer) işlemi de bu öz-denetimin bir parçası.”

Bu panelden sonra ‘Regülasyonlar ve Yasal Düzenlemeler’ başlıklı başka bir panel daha gerçekleşti. Bu panelde Hazine Müsteşar Yardımcısı Hayrettin Demir, BDDK Başkan Yardımcısı Muhammet Cerit ve Blockchain Bilişim Kurumu CEO’su Onur Atam yer aldı. Panelde genel olarak Bitcoin’in tanımı, Türkiye’de Bitcoin ve gelecek regülasyonlar konuşuldu. Hayrettin Demir bu konuyla ilgili çok kesin konuşmadı ve gelecek haftalar içerisinde bu konularla ilgili bir rapor yayınlanacağını söyledi.

Ardından Mehmet Sabır Kiraz ‘ Mahremiyet Tabanlı Kripto Paralar’ sunumuna başladı ve bu bağlamdaki kripto paraların eksiklerini ve artılarını anlattı. Bütün işlemlerin blok zincir içerisinde kayıtlı olup herkes tarafından görülmesine dair gizliliğin aslında büyük ölçekte sağlanmadığını, bu gizliliğin privacy coinlerde sağlandığını ama onlarda da devletin herhangi bir takibi söz konusu olmadığı için regülasyona açık olmadığını dile getirdi.

Bu konuşmadan sonra Gökhan Tezer ‘.Net tabanlı Kripto Paraların Uygulamaları ve Madenciliği’ isimli sunumuna başladı ve bize .net tabanlı Stratis’in madenciliğine ve yapısına dair bilgi verdi.

tubitak-blockchain-calistayi

İkinci gün de genel olarak bu şekilde geçti, Tezer’in sunumundan sonra sırasıyla Mustafa Sakalsız ve Kamer Kaya ‘Hibrit Yapılı Cüzdanlar’ , Seyfullah Kılıç ‘Kripto Para Maden Yazılımlarının Güvenliği ve Tehditler’ , Necdet Öncegil ‘Ethereum Tabanlı BES (Bireysel Emeklilik) Uygulamaları’ ve son olarak Yard. Doç. Dr. Enis Karaarslan ‘Siber Güvenlik için Blokzinciri Kullanımı’ sunumlarını gerçekleştirdiler. İki günün yorgunluğuyla bazı konuşmalarda not eksiğim olduğundan ve yanlış bilgi vermemek istediğimden dolayı bu konuşmalara yer veremedim, bu yüzden sizden özür diliyorum.

Konferansa genel bir bakış yaptığımda gerçekten kaliteli olduğunu söyleyebilirim. Bu tür konferansların ülkemizde artması hem bu teknolojinin bilinirliğini hem de kişilerin farkındalığını arttırıyor ve bu gözle görülebilir bir artış. Bu konferansta emeği geçen herkese bir teşekkürü borç bilirim, umarım önümüzdeki zamanlarda daha çeşitli konferanslar, seminerler ve çalıştaylar görürüz. Söylediklerimde bir yanlışlık, bir eksiklik olduysa lütfen beni uyarmayı unutmayınız. Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bu yazı izin btcanaliz.com da izin almadan paylaşılamaz

Bu yazı yazarımız Muhammet Şakir Er ‘e aittir.

Yazarımızın Twitter Hesabı:https://twitter.com/CryptoCholics

Harika içerikler üreten Twitter Hesabı : https://twitter.com/CryptoCholics

Takip etmeyi unutmayın..BTC

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Göz Atın

Kapalı

Kapalı