İncelemeler

Ethereum Nedir ?

Ethereum’u tam olarak anlayabilmek için öncelikle ne işe yaradığını ve toplumumuzu nasıl etkileyebileceğini, en gerekli özelliklerinin ne olduğunu ve standart yaklaşımlardan nasıl ayrıldığını öğrenmemiz gerekir.

Öncelikle, Ethereum bağımsız bir sistemdir yani herhangi bir devlet varlığı tarafından kontrol edilmez. Online servisler, iş merkezleri ve girişimlerin neredeyse tamamı merkezi bir yönetimin üzerine kurulmuştur. Bu yaklaşım yüzlerce yıldır kullanıldı ki bu sistem tarafların birbirine güvenmediği durumlarda hala geçerlidir.

Merkezi yaklaşım tekel kontrolü anlamına gelir ama bu aynı zamanda tek merkezden zarar gelebileceği anlamındadır ki, bu sistemden yararlanan uygulamaları ve online servisleri hacker saldırılarına ve hatta güç kesintilerine varacak büyüklükte tehlikeler karşısında çaresiz bırakır. Dahası, çoğu sosyal medya organı ve diğer online servisler kullanıcıların birtakım kişisel bilgilerini istemektedir ve bu bilgiler kendi sunucularında depolanır. O sunuculardan firmanın kendisi yahut hackerler tarafından kolayca çalınabilir.

Ethereum merkezi değildir, tamamen otomatiktir ve kimse tarafından kontrol edilmez. Bu işlem dünyanın her tarafından, binlerce gönüllü bilgisayar sayesinde sürdürülür ve bu sayede tek bir hata noktası yoktur. Bu aynı zamanda sistemin asla çevrimdışı duruma geçmeyeceği anlamına gelir. Dahası, kullanıcıların kişisel bilgileri kendi bilgisayarlarında kalır ve uygulamalar, videolar vb. içerikler tamamen oluşturan kişinin kontrolündedir ve App Store,YouTube gibi hostların zorunlu kıldıkları kurallara uymak zorunda kalmazlar.

ethereum

İkincisi, Bitcoin ve Ethereum birbiriyle karşılaştırıldığında tamamen farklı projelerdir ve tamamen farklı amaçları vardır. Bitcoin Blockchain denen, halka pay edilmiş “ledger teknoloji” ile kurulmuş ve desteklenmiş ilk kripto para ve para transfer sistemidir.

(https://www.youtube.com/watch?v=0UBk1e5qnr4)

Ethereum Bitcoin’in arkasındaki teknolojiyi aldı ve yapabildiklerini genişletti. Kendi internet tarayıcısı, kodlama dili ve ödeme yöntemiyle tamamen ayrı bir ağ haline geldi. En önemlisi, kullanıcıların Ethereum Blockchain’i üzerinde merkezi olmayan uygulamalar oluşturmasına imkan sağlıyor.

Bu uygulamalar tamamen yeni fikirler yahut merkezi olmayan reworkler olabileceği gibi hâlihazırda var olan konseptler de olabilir. Bu özellikle aracıyı ortadan kaldırıyor ve yanında onun sebep olduğu maliyeti götürüyor. Merkezi olmayan Kickstarter versiyonunda yapay kazançtan ziyade şirketin gelecek kazançlarından bir parça alırsınız. Sonuç olarak Ethereum tabanlı uygulamalar servisler için üçüncü parti kişilere yaptığınız ödemeyi ortadan kaldıracak.

Kısaca Ethereum, halka açık, açık kaynak kodlu, dağıtımı Blockchain tabanlı olan, geliştiricilere merkezi olmayan uygulamalar kurmalarına olanak sağlayan bir platformdur.

Daha öncede bahsedildiği gibi Ethereum merkezi olmayan bir sistemdir ve bu birebir etkileşim sistemini kullanır. Her etkileşim hâlihazırda işin içinde olan kullanıcılar arasında olur ve herhangi bir kurum bunu denetlemez.

Tüm Ethereum sistemi tüm Dünya tarafından destek alan ve “node” denen ve bir sistemle desteklenir. Nodelar tüm “Ethereum Blockcahin” ini bilgisayarlarına indiren ve sistemin kurallarını uygulayan, sistemi dürüst ve karşılığını alabileceğiniz düzeyde tutan gönüllülerdir.

ethereum

Ortak kurallar “akıllı kontratlar” ile belirlenmiştir. Bunlar ağın içinde güvenmediğin partilerin işlemleri ve diğer spesifik aksiyonlar ile ilgili işlem yapmak için tasarlanmıştır. İki partininde doldurulması kontratın içine önceden programlanmıştır. Bunların tamamlanması başka işlemleri veya aksiyonları tetikler. Çoğu insan “akıllı kontratlar” hakkında “gelecek” ve eninde sonunda, iki parti arasında kurduğu güven ile aktarım ücretini azaltan klasik kontrat hukuğu için önemli olan güvenliği sağlayan “akıllı kontrat uygulamalarının” yerini alacağına inanıyor.

 

Dahası sistem ayrıca kullanıcılarına Ethereum Virtual Machine (EVM) sağlar ve bu aslen “akıllı kontratlar” için bir çalışma ortamı olarak hizmet verir. Kullanıcılara güvenilmeyen kodu silmelerini ve programların karışmalarını önler. EVM ana Ethereum ağından tamamen izoledir ki bu “akıllı kontratları” test etmek ve geliştirmek için mükemmel bir sand-box ortamıdır.

Platform ayrıca “Ether” denen bir kripto para içerir.

Ethereum güvenli midir?

Ethereum farklı aşamalarda konuşlandırılmıştır. Şu anda Ethereum projesi “Metropolis” olarak adlandırılan 3. aşamadadır. Ethereum ağının büyümesi için planlanan 4 aşama şu sırayladır: Frontier, Homestead, Metropolis ve Serenity. Ethereum hala deneysel bir teknolojidir. Programların sanal bir makinede çalışmasına izin verdiğinden, hata içeren kötü yazılmış akıllı sözleşmeler gibi bazı şeylerin hala yanlış gidebileceği hala mümkündür.

Vitalik Buterin Kimdir?

Bitcoin’in yaratıcısı “Satoshi Nakamoto” bir gizem olarak kalsa da, kripto paranın en büyük rakibi Ethereum’un arkasında kimin olduğu kesin.

ethereum-kurucusu-vitalik

Yukarıdaki resimde görmüş olduğunuz kişi Vitalik Buterin.

( https://www.youtube.com/watch?v=TDGq4aeevgY )

Buterin 23 yaşında bir kod yazıcısı.Bir girişim sermayesi tarafından desteklenmiyor, ayrıca havadan gelen bir paranın de peşinde değil. Halka açılmak yerine, başlangıç projesini Zug, İsviçre‘de kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak başlattı.Ergenlik zamanlarında Buterin ilk blog yazılarını yazı başına ‘yalnızca’ 5 Bitcoin alarak gerçekleştirdi ki o zamanlar bu $4’a eşitti. Site battığında ise Bitcoin forumlarında tanıtım paragrafları yazarak geri kalanı için insanlardan destek talep etti. 2011’de ise 17 yaşında iken  yanında bir programcı ile Bitcoin Magazine’in kurucu ortağı oldu.O yıldan bu yana, bir çoğunu Buterin’in yazdığı baskı ve online yayınlar 1,5 milyon okuyucuya ulaştı.

Tüm bu çabalar Buterin adı Ether olan Bitcoin’e rakip bir kripto parayı sunduğunda amacına ulaştı.Para birimi anında dalgalar yarattı. Geçtiğimiz yıldan bu yana ise değeri $1’dan $400’e ulaştı. Bu durum tüm Ether’lerin değerini $34 milyara, yaklaşık olarak Bitcoin’in değeri olan $42 milyona ulaştırdı.Teknoloji düşkünleri ve girişimcilerin dikkatini çeken Buterin bir yazılım uzmanı ve eski koruma fonu sorumlusu Joseph Lubin’le ortak oldu.

Lubin girişim fonunun büyük kısmını sağlayarak Ethereum‘un ortaya çıkmasına çok önemli katkılarda bulundu. Şimdi ise ConsenSys isimli Brooklyn menşeili Ethereum uygulamalarını üreten bir projeyi yürütüyor. Grup şimdiden 50 geliştiriciyi işe aldı ve yüzlerce uygulama üretti. ConsenSys halen programcıları işe alarak finanstan enerjiye ve sağlığa kadar bir çok alanda işler üretiyor.Ethereum’un destekçileri ağın bir gün sansürsüz sosyal ağlar, kamu hizmetleri, taşır çağırma uygulamaları, kitle kaynaklı tahmin pazarları ve yatırım firmaları, hatta hükümetlere dahi güç sağlayabileceğine inanıyor.

Ethereum’un geniş kitleler tarafından kabul edilmesi ve tam potansiyeline ulaşması biraz zaman alabilir. Ancak Ethereum’un ilk yatırımcıları şimdiden kar elde etmeye başladı.

Buterin ayrıca yakın bir zamanda St. Petersburg’daki Uluslararası Ekonomik Forumu’nda yer alarak Rus devlet başkanı Vladimir Putin ile tanıştı.

“Blok zinciri alanına 6 yıl önce girdim.” dedi. “20 BTC kazandım ve 8,5 kadarını tişört almak için kullandım. Şimdi harcadığım Bitcoin’lerin değeri ise $20,000 değerinde ve tişörtler çoktan tarihe karıştı.” Dedi Buterin.

TEŞEKKÜRLER

Bu yazımı çevirmemde bana yardımcı olan Mert Öbek’e ve bana Mining konusunda yardımcı olan İstanbul Mining Center’a teşekkür ederim.

İG: istanbulminingcenter

İG:meratad

ÖZGÜR ÜNAL

Twitter:ozgurunalsBTC

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kapalı