Haberler

Tubitak Blockchain Çalıştayı İlk Gün Notları

Çoğunuzun bildiği üzere 2–3 Nisan tarihlerinde Tübitak tarafından Blok Zincir Çalıştayı düzenlendi. Hem blok zincir teknolojisine hem de Kripto-Para piyasasına ilgim olduğumdan dolayı bu konferansa ben de katıldım. Katılım ücretleri başta pahalı gibi gözükse de konferansın kalitesini gördükten sonra bu düşüncem değişti. Öncelikle bu konferansın hazırlanmasında emeği geçen organizatörlere, katılımcılara ve konuşmacılara kendi adıma teşekkür ederim.

Açıkçası bu kadar bilgili, konuya hakim bir dinleyici kitlesi tarafından gösterilen yoğun bir ilgi beni hem şaşırttı hem de sevindirdi. Size şöyle anlatayım, Michael Hermann günün sonlarında 2 saatlik NEO’da akıllı sözleşme oluşturma yazılım çalıştayı yaptı ve salonda sıkılmadan dinleyen 200–250 kişi vardı. Sadece bu ilgiden ötürü bile konferansı çok başarılı bulduğumu söyleyebilirim.

 

Gelelim şimdi konferanstaki konuşmacılara ve içeriklere. En dikkat çeken konuşmacılar şüphesiz ki Cardano ve Neo temsilcileriydi. Bunların dışında ülkemizde de kendi alanlarında yetkili kişiler çoğunlukla blok zincir teknoloji üzerine çalışmalarını dinleyicilere aktardılar. Bunların arasında Turkcell’den Garanti Bankasına kadar, iktisatçılardan avukatlara kadar, Hazine Müsteşarlığından Bankacılık Düzenleme Denetim Kuruluna kadar bir çok yetkin temsilciler vardı. Size önce kronolojik sırayla konuşmacıların hangi konulara değindiğinden ve sonrasında konuşmalara dair kişiler yorumlarımdan bahsedeceğim.O zaman başlayalım.

Çalıştayı açan konuşmacı BİLGEM Başkan Yardımcısı Orhan Muratoğlu oldu ve blok zincir teknolojisinin en az internet kadar yenilikçi, yenilikçi olduğu kadar da yırtıcı bir teknoloji olduğunu söyledi. ‘Kripto paralar bu teknolojinin sadece görünen yüzü, biz görünmeyen yüzü yani bu teknolojinin şeffaflığı ve güvenliğiyle ilgileneceğiz.’ diyerek konuşmasını bitirdi. Ardından NEO’nun AR-GE Müdürü Malcolm Lerider konuşmasına başladı. Lerider, Ethereum gibi sadece bir platform projesi olmayacaklarını ve akıllı bir ekonomi yaratmaya çalıştıklarını söyledi. Lerider’in bana göre en dikkat çekici cümlesi blok zincirin varolan ekonomik modeli tamamıyle yıkması yerine şu anlık varolan sistemin geliştirilmesi için bir araç olarak görülmesi gerektiğini söylemesiydi. Daha sonrasında ise kullandıkları consensus mekanızmasının(dBFT) detaylarını ve platformun bir çok yazılım dilini içerdiğini anlattı.

neo-coin

Lerider’den sonra sahneyi Turkcell ekibinden Recep Yıldız ve Serhan Mert Kır aldı ve Turkcell’in operatörler arası veri paylaşımının blok zincir üzerinden gerçekleştirmesi üzerine bir sunum yaptılar. Bu sunumda şu anda varolan sistemin sorunlarından bahsettiler ve Turkcell olarak bu sorunlara blok zincir teknolojisi kullanarak nasıl bir çözüm bulduklarını ve bu çözümün faydalarını anlattılar. Bu sistemi kurarken bir çok platformu denediklerini ama en uygun platformun HyperLedger olduğunu söylediler.

hyperledger

Ardından Universa’nın CEO’su Alexander Borodich blockchain ve kripto paralar üzerine olan sunumuna şu cümlelerle başladı: “Zamanında internet sadece yazı tabanlıydı ve karmaşıktı, sonrasında tarayıcılar ve http sayesinde bu komplikelik ortadan kalktı. Biz şu an blok zincir teknolojisinin sadece karmaşık olduğu ilk dönemindeyiz, bu daha başlangıcı.” Konuşmasına bir araştırma sonucuyla devam etti ve 2027 yılında dünya GDP’sinin %10’unun kripto varlıklardan oluşacağının öngörüldüğünü anlattı. Kripto paraların ve blok zincir teknolojinin kullanım alanlarını anlattıktan sonra ‘Geleceğimiz blok zincir teknolojisinde.’ diyerek konuşmasını bitirdi.

Bu konuşmadan sonra çalıştay panel ile devam etti. Çalıştayın ilk panelinde Garanti Bankasından Işık İlhan, KPMG’den Sinem Cantürk, Takasbank’tan Ekrem Arıkan, BKM’den Celal Gündoğdu ve İstanbul Medipol Üniversitesinden Kerem Alkin blok zincir teknolojinin geleceği ve kullanım alanlarıyla ilgili düşündüklerini aktardılar. En çok dikkat çeken nokta Kerem Alkin’in şu anki mevcut ekonomik sistemin ileriki yıllarda artacak ülkeler arası ekonomik para transferini ve hacmini kaldıramayacağı o yüzden blok zincir teknolojisinin bir ‘zorunluluk’ olduğunu vurgulaması oldu. Bu sistemle aracıların ortadan kalkıp kalkmadığına dair bir soruda Ekrem Arıkan ‘Aracılar ortadan kalkmıyor, aracıların karakterleri değişiyor. Aracılar blok zincir teknolojisiyle ilgili hem vizyonlarını genişletiyorlar hem de bunun kötü sonuçlarına karşı önlem alıyorlar.’ dedi. Paneldeki sorulardan biri de “Blok zincir teknolojisi bankaları ortadan kaldıracak mı?” oldu, bunun cevabını da Garanti Bankasından Işıl İlhan “Bankalar sadece para transferi yapmıyor, bankalar sadece bu sebepten dolayı ortadan kalkmayacak, bankaların rolü değişecek.” dedi.

Panel sonrasında Asım Karaömerlioğlu “Tarihteki İktisadi ‘Balonlar’ Işığında Sanal Para Yatırımları” konulu sunumuna başladı. Bu sunumda Karaömerlioğlu blok zincir ve kripto paraların birbirinden ayrılamayacağını söyledi ve bu yeni kayıt tutma mekanizmasının insanları daha eşit bir konuma sokacağını söyledi. Karaömerlioğlu sonrasında kripto paraları ‘balon’dan ayıran özellikleri saydı. Konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Bu sebepler düşünüldüğü zaman kripto paralara balon demek biraz aşırı bir tutumdur. Einstein da dediği gibi basit ve güzel düşünelim.”

kripto-para-tarihsel-balon

İlk günün son oturumunda Michael Hermann NEO üzerinden Microsoft Visual ile akıllı sözleșme yaratmak için bir eğitim verdi ve başta da dediğim gibi teknik bir eğitim olmasına rağmen 200’den fazla kişi bu etkinlik için kaldı ve bu eğitime katılanlara sertifika verildi.

 

 

Şimdi gelelim çalıştaya karşı yorumlarıma. Çalıştayın ilk gününde kripto para konusuna çok fazla değinilmedi, değinenler arasında Kerim Alkin kripto paraların değerinin iktisadi açıdan sıfır olduğunu dile getirdi. Şu anki değeri 250 milyar dolar olan belli bir dönemde 800 milyarı bulan, bir çok ülke tarafından tanınan, regülasyonlar getirilen, vergilendirmeler yapılan bir piyasa için böylesine bi yorumda bulunmak ne kadar doğru olur, bunu size bırakıyorum. Zaten genel olarak çalıştayda blok zincir ve kripto paraların ayrılmasına, birinin iyi diğerinin kötü olmasına dair ayrımcılık yapıldı. Bu bana göre kabul edilemez bir önerme çünkü bu teknoloji dijital/kripto paranın çıkışıyla birlikte gündeme geldi ve ilginçtir ki bazı ülkeler dışında son altı aydır gündemde ki bu da Bitcoin’in 20 bin dolarlık rallisine hazırlık yaptığı döneme denk geliyor. Blok zinciri kripto paralar sayesinde tanıdık ve geliştirip şu anki mevcut sisteme entegre ediyoruz, bu yüzden bu ikiyüzlülüğü yapmamalıyız diye düşünüyorum.

bitcoin-2

Yabancı konuşmacılar genel olarak Bitcoin’in eksiklerini ve getirdikleri yeniliklerden bahsettiler. Birlikte çalıştıkları devletlerden ve şu anki kullanım alanlarından bahsettiler. Borodich, Universa’nın şu an Malezya’da sosyal harcamalar için kullanıldığından ve bu parayla alkol/tütün alımı yapılamadığından ve normal şartlarda bu ayrımı yapmaya imkan yokken, kripto paralarla birlikte bunun da önünün açılıcağını söyledi. Bu zaten bizlerin istediği ve beklediği bir şey. Kripto paralar ne kadar çok kullanılırsa, kullanım alanları yaratılırsa, hayatımıza direkt etkisi o kadar fazla olucak. Kullanım alanları arttıkça, otoritelerde bundan yararlanmaya ve yeni ekonomiye ayak uydurmaya çalışacaklar. Bu bağlamda Turkcell’in sunumunda herhangi bir kripto para kullanımından bahsedilmedi ama faydalar kısmında ‘farklı ödeme sistemleriyle kolay entegresi’ kısmını ben kripto paralarda ödemenin yapılması için bir işaret olarak algıladım.

İlk gün böyleydi, katılımcıların söylediklerini size canlı olarak bu hesaptan aktarmaya çalışmıştım, burada yazmadığım bir çok cümle orada var, isteyenler o hesaptan da aktarılanlara bakabilirler.

Bu yazı izin btcanaliz.com da izin almadan paylaşılamaz

Bu yazı yazarımız Muhammet Şakir Er ‘e aittir.

Yazarımızın Twitter Hesabı:https://twitter.com/CryptoCholics

Harika içerikler üreten Twitter Hesabı : https://twitter.com/CryptoCholics

Takip etmeyi unutmayın..

 BTC

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kapalı