İncelemeler

RİPPLE HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Bitcoin sayesinde popülerlik kazanan “Kriptopara Evrimi” sayesinde Ripple dikkatleri üzerine çekti.Çok uzağa geriye gitmeye gerek yok, XRP piyasa değeri 10 Aralık 2017 dolarardı.

Peki bu gizli para birimi nedir ve nasıl çalışır?

Teknik açıdan bakarsak, para birimine atfen Ripple yerine XRP kullanmalıyız. Fakat genel bir deyişle, Ripple , şirket ve para birimi için kullanılmaktadır. 2012’de kurulan Ripple hem şifreleme hem de dijital ödeme ağıdır. XRP, ağla ilişkilendirilen kriptoparadır. Ödeme platformu, merkezi olmayan bir platforma kişiden kişiye açık kaynaklar üzerine kuruludur ve para birimine bakılmaksızın herhangi bir biçimde para transferine izin verir.

Ripple platformunun nasıl çalıştığını anlamak için, A’nın B.’ye bir miktar para göndermek istediğini düşünelim.

Böylece, A, parasını P temsilcisine verir; P, işlem hakkında B’nin acentesi Q’yı bilgilendirir. Bazı taklitçilerin B olarak davranmamalarını sağlamak için, B para almak için gizli parolayı doğrulamalıdır. B şifreyi söylediğinde parayı alabilir.

Ripple ağ yapısı benzer bir şekilde çalışır. Burada, bir kişi bir başkasına para göndermek istiyorsa, o parayı bir ağ geçidi adı verilen bir şeye gönderir. Şimdi, bir ağ geçidi yukarıdaki örnekte P aracısına benzemektedir. Yani, ağ geçidi, gönderen ve alıcı taraflar arasındaki yapıdır. Bir işlemde birden çok ağ geçidi olabilir.

Şimdi ağ geçidi parayı alacak ve sonraki ağ geçidine iletecek ve bir sonraki ağ geçidine ulaşacak ve bu ağ geçidi bir sonraki ağ geçidine tekrar iletilecek ve böylece alıcının ağ geçidine ulaşacaktır.

Buradan alıcı para kazanacak. Herkes kaydolabilir ve yeni bir ağ geçidi açabilir. Bu, tescil ettirene para alışverişi için aracı olarak hareket etme iznini verir. Ripple sadece kripto para birimleri aktarmayla sınırlı değildir.

Aynı zamanda fiyat yani USD, CAD vb. gibi para birimlerini de destekler. Ayrıca farklı para birimleri için farklı geçiş yolları vardır.

CAD için CADBluzelle, Bitcoin için BTCbitstamp ve USD için USDsnapswap var. Ağ üzerinden gönderilecek para ilk önce XRP’ye dönüştürülür ve daha sonra alıcı tarafında tekrar geri dönüştürülür.

Örneğin A, B’ye biraz para göndermek isterse ve A CAD kullanır ve B BTC’yi tercih ederse A, CAD’deki ağ geçidine para verir.

Bu para XRP’ye dönüştürülecek ve B’nin ağ geçidine ulaşana kadar XRP’de kalacaktır. Bundan sonra, B para almaya başladığında, yine XRP’den BTC’ye dönüşüm gerçekleşecek.

Bununla birlikte, paramızla birine güven verdiğimizde, karşı tarafın da bir riski söz konusu olabilir. Biz buna karşı taraf riski diyoruz.

Ağ geçidi(Borsa) güvenilmezse, kullanıcı parasını kaybedebilir. Bunu önlemek için şüpheci kullanıcılar güvenilir bir ağ geçidi ile işlem yapabilir ve bu da güvenilmeyen bir ağ geçidi ile etkileşime girer. Ripple, Bitcoin gibi diğer kriptopara birimlerinden farklı olarak, iş kanıtı veya kanıt belgesi kullanmadığı için farklıdır.

İşlemler, hesap bakiyelerinin ve işlemlerin geçerliliği için mutabakat protokolüne dayanır.

Şimdi ortaya çıkan asıl soru, bu davada çift harcamaların nasıl önleneceğidir?

Bir kullanıcı Ripple ağı üzerinde iki kat harcama yapmaya çalışırsa, birincisi hariç tüm işlemler silinir. İlk işlemi öğrenmek için, bireysel node’lar bir test yapar ve ilkine karar verirler.

Madencilik mekanizmasının olmayışı, ağdaki işlemleri son derece hızlı yapar ve yaklaşık 5 saniye içinde gerçekleştirir.

Bu, işlemleri doğrulayan bankalardan oluşan geleneksel senaryodan daha iyidir. Bir telgraf transferi için 4-5 gün olması gereken şey şimdi Ripple ile birkaç saniyeye düşürüldü.

Oluşan işlemlerin sayısının az olması değil. Ripple ağı üzerinde her gün milyonlarca işlem gerçekleşir. Dahası, asgari işlem ücretlerinin 0.00001 XRP olması bankalardan daha az, böylece Ripple‘yi daha uygun hale getiriyor.

Tüm bunlar mekanizma kısmı içindi.

Peki ya Ripple’ın geleceği?

Bugün herhangi bir yerde mi kullanılıyor? Şaşırtıcı bir şekilde, Ripple, beklenen Bitcoin yerine Tokyo Bankası tarafından kabul edilen bir kriptoparadır. Ripple’nin daha hızlı olması katkıda bulunmuş olabilir. Market’e göre Ripple, UBS, RBC, UniCredit ve Santander gibi firmalar da dahil olmak üzere dünyadaki 60 kurumla ortaklık kuruyor. Japon bankaların % 40’ı Ripple’ye bağlanacak. Bunlarla da bitmiyor. RBS ve BAML 2018’de hem perakende hem de ticari ödeme için Ripple kullanacaklar. Sanki bu da yeterli değil gibi, Abu Dhabi Ulusal Bankası uluslararası işlemler için Ripple kullanıyor. Ripple, henüz Bitcoin yada Ethereum kadar bilinmiyor olsa da, yükseliyor. Kripto para birimlerindeki artan ilgi ile yatırımcılar daha uygun fiyatlı seçenekler arıyor. Şu anda Ripple sadece 1 dolar civarında. Dolayısıyla çekici bir seçenek gibi görünüyor. Kripto paraların yaygın bir şekilde benimsenmesiyle, Ripple, geleneksel bankacılık sistemlerinin yerini alabilir mi bunu bize zaman gösterecek..BTC

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kapalı