Haberler

ÇİN,BİTCOİN MADENCİLİĞİNİ YASAKLARSA NE OLUR ?

Gerçekten de Hash gücünün çoğu Çin`de mi? Çin, Bitcoin madenciliğini yasaklarsa ne olur?

Yazarımız Kripto Nuri Yazdı..

Hash gücü (hash power) , basitçe Bitcoin madenci cihazlarının ne kadar güçlü olduğunu ifade eden bir göstergedir. Hash oranı (hash rate) ise, hash`in yani Bitcoin bloklarının oluşturulma işleminin kabaca birim zamanda üretilmesi gücüdür. Yani, daha yüksek hash gücü değerine sahip bir madenci cihazı, daha yüksek olasılıkla Bitcoin bloğu bulma ihtimaline sahiptir, dolayısıyla madencilerin kazandığı blok bulma ödülünü alması da daha muhtemeldir.

Son zamanlarda, hash gücünün çoğunun, (% 75`den fazlası), Çin kaynaklı olması hasebiyle ve Çin`in muhtemel bir Bitcoin madenciği yasağı durumuna bağlı olarak, kriptopara camiasında bir endişe ve korku görülüyor. Çin`in Bitcoin madenciğini yasaklaması durumunda, Bitcoin ağının çökeceği ve Bitcoin transfer işlemlerinin günlerce hatta haftalarca beklemede kalması, buna bağlı olarak da Bitcoin`e güvenin zayıflayıp hasar göreceği düşüncesi sık sık dile getiriliyor. Peki öyle mi gerçekten?

Bitcoin madencileri, bir Bitcoin madenci havuzuna bağlanarak işlem yaparlar. Bunun ana sebebi, madenci havuzlarındaki blok ödülünden pay almaktır. Madenci havuzuna bağlanmadan da elbette madencilik yapılabilir lakin bu durumda, madenci sadece kendi cihazının hash gücü ile orantılı bir şekilde blok ödülü alacaktır. Lakin, bireysel şekilde hash gücünün, bir madenci havuzuna göre ihmal edilebilir seviyede oldukça düşük olmasından ötürü, tek başına madencilik yapmaya çalışan kişinin blok ödülünü alma durumu neredeyse imkansızdır. Madenci havuzu kullanmanın avantajı ise, madenci kendi başına blok bulamasa bile, havuza katkıda bulunan herhangi bir madencinin blok bulmasıyla, blok ödülü havuz katılımcılarına dağıtıldığından, bu pastadan pay almasıdır. Buradaki tehlike şudur ki, eğer bir madenci havuzu, toplam Bitcoin hash gücünün % 50`den fazlasına sahip olduğunda, Bitcoin ağı tehlikeli hale gelebilecektir, zira, teorik olarak, kollektif bir hareketle bu madenci havuzu % 51 saldırısı gerçekleştirebilir ve saldırıyı gerçekleştirenler yeni Bitcoin transfer işlemlerinin onay almasını durdurabilir, hatta çoktan onay almış transferleri de geriye döndürebilir ki bu durum “double spending” olarak adlandırılmaktadır.

Çin menşeili % 75`lere varan hash gücünün de tam bu noktada bir tehlike arz ettiği bazı çevrelerce sık sık dillendirilmektedir. En büyük madenci havuzları olan Antpool, BTC.com, BTC.TOP, ViaBTC ve F2Pool, Çin menşeilidir. Lakin, bu madenci havuzlarının katılımcılarının hepsi Çin`den gelmemektedir. Yani, dünyanın neresinde olursanız olun, Çin menşeili Bitcoin madenciliği havuzlarına bağlanıp madencilik yapabilirsiniz. Amerika`dan ya da Türkiye`den bir Bitcoin madencisi bu Çin`deki havuzlara bağlanıp madenciliğe başlayabilir. Daha iyi anlaşılması için şöyle bir analoji uygun olsa gerek; mesela bir Amerikan altkoin borsasında (Poloniex, Bittrex vb.) işlem yapanların hepsi Amerika`lı değildir, hemen hemen dünyanın her ülkesinden insanlar bu borsalara üye olup işlem yapabilir. Bu borsalardaki günlük işlem hacminin hepsini Amerika`lılar oluşturuyor diyebilir miyiz? Bitcoin madencilik havuzlarında da benzer bir durum söz konusudur.

hash-nedir

 

Eğer Çin hükümeti, ülke sınırları içindeki Bitcoin madenciliği faaliyetlerini yasaklama kararı alıp da madencilik cihazlarına el koyarsa, madenci havuzlarına katılan yabancılar hemen Çin menşeili olmayan madencilik havuzlarına geçip oralara hash güçlerini yönlendirebilir ve faaliyetlerine kaldıkları yerden kolayca devam edebilirler. Bu sebepledir ki, Çin hükümetinin madenciliği control altına alıp % 51 saldırısı yapma durumu söz konusu değildir. Çin dışında birçok madenci havuzu bulunmaktadır, dolayısıyla herhangi bir hükümetin bu tarz bir saldırı yapması şu an için imkansıza yakın durumdadır.

Asıl sorulması gereken soru şöyle olmalıdır; “Çin menşeili Bitcoin madenci havuzlarının hash gücünün ne kadarı gerçekten Çin`deki madencilerden kaynaklıdır?”. Şu an için elimizde buna dair net bir veri olmasa da bu oranın toplam hash içinde % 50`nin oldukça altında olduğu düşünülmektedir. Eğer bir gün bu oran % 50`yi aşarsa, işte o zaman kaygılanmak yersiz olmayacaktır.

Özet olarak, şu an için Çin hükümetinin hatta herhangi bir ülkenin Bitcoin madenciliğini yasaklamasından kaynaklı endişeler yersizdir, temelsizdir. Umarım ortada dillendirilen söylentilere ve yanlış bilinenlere bu makale bir set çekecektir ve kriptopara yatırıcımları finansal işlemlerini söylentilere göre değil de gerçeklere göre yapacaktır.

Hemen Bitcoin Almak İçin:Tıklayın

Bu yazı web sitemiz yazarlarından Kripto Nuri’ye aittir.İzinsiz paylaşılamaz..

Kripto Nuri’nin Twitter hesabı:https://twitter.com/kriptonuri

Kripto Nuri’nin Youtube Kanalı:https://goo.gl/ocW5gL

BTC ANALİZ’in Twitter hesabı:https://twitter.com/btcanaliz

Takip Edebilirsiniz..BTC

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kapalı