Haberlerİncelemeler

Arbitraj Nasıl Yapılır?

Bir şeyi ucuz yerden alıp pahalı yerde satma işlemine arbitraj denir. Finans piyasalarında çok kullanılan bir yöntemdir. Milyarlarca dolar arbitraj ile para kazanmak için fırsat kollamaktadır. Oturmuş finans piyasalarında bile arbitraj fırsatları varken, henüz oturmamış kripto piyasamızda bu fırsatlar sık sık değil sürekli karşımıza çıkmaktadır. Ortağım ile tecrübelerimizden derlediğim bu yazı ile çok fazla bilinmeyen zaman zaman risksiz para kazanacağınız bu yöntemin üzerindeki sır perdesini, gelin birlikte aralayalım.

Not:Bu yazı yazarlarımızdan Nihat Vergili’ye aittir.

Arbitraj fiyat farklarında faydalanmak olduğuna göre, hızlı hareket etmeniz lazım. Bu yüzden bir araç kullanmanızı tavsiye ederim. İsteyenlere ortağımın hazırlamış olduğu kendi kullandığımız bir exceli, yazımın sonunda paylaşacağım linkten indirebilirsiniz. Eğer isterseniz bu excelden esinlenerek kendi excelinizi kendiniz oluşturabileceğiniz gibi @krnk_sekiz Hocamızın hazırladığı excelide kullanabilirsiniz. (yazının sonunda onunda linkini bulabilirsiniz)

Arbitraj ile iyi para kazanma şansınız var ama bu risksiz olduğu anlamına gelmesin. Ben size fırsat ve risklerini anlatmaya çalışacağım. İçinde bulunduğumuz piyasanın durumuna göre risk durumunuz değişir. Boğa sezonunda aldığınız her coinin fiyatı çıktığı için bir sıkıntı yaşama ihtimaliniz düşüktür. Ama ayı piyasasında ince eleyip sık dokumanız gerektiğini öncelikle bir yere not edin.

Gelelim risksiz olana. Önce Türk borsaları arasında yapılabileceğim arbitrajdan bahsedelim. İki farklı borsada hem TL hem de bitcoininiz olmalı. Diyelim ki iki farklı borsada aynı fiyatlardan 0,20 bitcoin aldınız. İki borsa fiyatı arasında fark oluştuğunda (sizi tatmin eden bir fark) pahalı olan yerden 0,20 bitcoininizi satıp ucuz yerden alıyorsunuz. Aldığınız fiyat düşerse yine de yapmalı mıyım? Evet, yapmalısınız çünkü bu durumda dahi para kazanabilirsiniz.

Daha anlaşılır olması için bir örnek üzerinden açıklayalım isterseniz. Farz edelim ki kalem fiyatlarının ileride artacağını düşünüyorsunuz. 1’er TL’den iki farklı marketten 200’er adet kalem aldınız. (her markette de kenarda paranız var.) Sonra bir haber vs ile kalem fiyatlarında düşme oldu. Kalemin değerleneceğinize hala inanıyorsunuz. A markette kalem fiyatı 0,80 TL, B marketinde ise 0,90 TL. Bu durumda B marketindeki 200 adet kalemi 0,90 TL’den satıp 180 TL’yi cebinize koyuyorsunuz.  A markette 0,80 TL’den 200 adet için 160 TL ödüyorsunuz. Böylece tüm kalemleriniz A marketinde toplanmış oldu. Bu işlemde komisyon masrafları hariç 20 TL’yi ya cebinize kar olarak koydunuz ya da o kadarlık yeni alım yaptınız. Eğer alım yaparsanız arbitraj ile kalem miktarınızı 25 adet artırmış oldunuz.

Bu arada fiyatları takibe devam ediyoruz. Fiyatların birbirine yaklaştığı zaman işlemi tersine çeviriyoruz. Yani A markette son aldığımız 200 adeti satıp onun yerine B markette 200 adet alım yapıyoruz. Arbitrajı bu şekilde yabancı borsalarda da yapabilirsiniz. XLM 1.500 satstan 6.700 satsa giderken bol bol arbitraj fırsatı verdi. XLM’nin hem binnace hem de bittrexte olduğu ve çıkacağına olan inancımız ile biz iki ayrı borsada XLM bulundurduk. Böylece önümüze gelen arbitraj fırsatlarını geri çevirmedik. Teknik analiz biliyorsanız arbitraj sonrası fiyatlar dengelendiğinde hemen işlemi terse çevirmek yerine ters arbitraj olur mu diye yeni bir fırsatta kovalayabilirsiniz.

Peki, bir beklentimizin olmadığı sadece arbitraj için bir coin aldığımızda nelere dikkat etmeliyiz? Riskleri nelerdir? İsterseniz şimdi bunları inceleyelim. Mutlaka öncesinde grafiklere bakmalısınız. Yeni pumplanmış bir coine denk geldiğinizde fiyat düzeltmesinde arbitraj karınızın üzerinde zarar edebilirsiniz. Diğer önemli konu ise transfer süresidir. Genelde borsalar arası transferler borsadan borsaya değişiyor. Veya borsaların yoğunluğuna göre değişiyor. Bazen de altcoinlerin hareketli olduğu dönemlerde transfer süreleri uzayabiliyor. Ortalama bizim transferlerimiz 10 ile 30 dakika arasında değişiyor. Ama 1 dakikada geçtiği de oluyor, 1 gün sürdüğü de.

Transfer ücretlerinin, transferini yaptığınız coine göre değişiklik gösterdiğini unutmayın. Bitcoin dışında genelde transfer ücretleri düşüktür ama öncesinde öğrenmenizde fayda var. Peki, kenarda boşta bitcoinmiz yok beklentili olduğumuz bir altcoin ile yapsak olur mu? Çok önereceğim bir durum değil. Size kalmış olmakla birlikte, işlem yaparken o coinde bir artış olma ihtimalini unutmayın.

Arbitraja karar verdikten sonra önce çekim yapacağınız yerde o coinin withdraw adresinin, satacağınız borsada da o coinin deposit adresinin açık olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bu işlemler esnasında her adım önemlidir. Ama bu konu hepsinden daha önemlidir. Alırsınız ama gönderemeyebilirsiniz. Bu durum sık yaşanılan bir durumdur. Muhtemelen borsalar ellerindeki coinleri satmak için fiyatını çıkarıyorlar o yüzden dışarıdan coin gelsin istemiyorlar.

Sonraki aşama alım ve satım yapacağınız borsadaki fiyat ve kademeleri kontrol etmektir. Excel verileri https://www.worldcoinindex.com/tr adresinden çektiği için bazen fiyatları gecikmeli olabilir. Kademe kontrolünde (alış satış emirleri ve aralarındaki farkların incelenmesi) iki borsada da aklınızdaki fiyatları yakalayabilecek miyim sorusuna cevap aramalısınız. 1.500 satsdan XLM almak için yola çıktınız, son fiyatta 1.500 sasts ama o fiyatlara yakın satan yoksa alamazsınız. Kademe boş olabilir alım yapabileceğiniz fiyat 1.600 satssa bir anlamı yok. Veya 1.600 satstan satmak istiyorsunuz son fiyatta 1.600 sats ama kademe boş 1.500 satsta alıcı var. O zaman yapacağınız işlemin bir anlamı yok. Sonra hacme bakıyoruz. O coinde hacim var mı? Yani aldıklarımı ortalama 30 dakika sonra satabilecek miyim?

Unutmamanız gereken husus sizin paranız o borsaya gelene kadar alıcılar alacaklarını alabilir. Veya emirler iptal edilebilir. Blok satmanız lazım ve sizin satacağınız adetlerde alıcıların olması önemli. Arbitraj için coin seçerken iki coin arasında tercih yapmam gerekirse düşük karlı ama hazır alıcının olduğu coini tercih ederim. Eğer aceleniz yoksa dönüş yaparken tekrar exceli çalıştırıp yeni ve bu tersine bir arbitraj kovalarsanız iki kere kazanabilirsiniz.

Yazının altına kendi deneyimleriniz varsa onları yorum olarak ekleyerek katkıda bulunabilirsiniz.

Yazının bundan sonraki kısmı bizim basit exceli kullanmak isteyenler içindir.

Şimdi exceli nasıl kullanacağınızı anlatayım. Exceli indirdiğiniz bende 2016 olduğu için fiyat güncellemeleri sorun olmuyor ama 2013 ve öncesini kullanıyorsanız Power Query eklentisini yüklemeniz gerekiyor (microsoftun kendi sitesinden) Bizim excelde Binance (Bin), Bittrex (Bit) ve Kucoin (Ku) borsaları var. Siz çalıştığınız borsalar bunların haricinde ise onları ayrıca eklemeniz gerekiyor. (https://www.worldcoinindex.com/tr sitesinde varsa)

Bizim excel otomatik olarak sadece bitcoin çapraz kuru ile seçilidir. Eğer siz ethereum veya başka bir coin cinsinden işlem yapıyorsanız Arbitraj Bulucu sekmesinde Coin sütunu olan A sütununda filtre ayarlarını değiştirmelisiniz. Öncelikle Veri’de tüm verileri yenile yapıyoruz. Arbitraj Bulucuya geçiyoruz. Veriye tıklıyoruz sonra filtrenin yanındaki yeniden uygulayı tıklıyoruz. Paramızın olduğu borsa neresi, bu borsadan ucuza almak istiyoruz. Excel’de bu mantıkla son 3 sütundakilere (Q’dan S’e) bakacaksınız. Örnek olarak diyelim ki binancede alım yapacağız.

Bu durumda sırası ile Q ve R sütunlarına bakmamız gerekiyor. (Binance seçeneğinden dolayı) Q sütununda süzden sadece binanceyi seçiyoruz. Sonra aynı renkte olan bir önceki sütuna (N) geçiyoruz. Bu sütundaki filtreye tıklıyoruz büyükten küçüğe sırala diyoruz. Böylece sadece kar edebileceğim coinleri sıralıyor. Buradaki yüzde rakamı al sat maliyetini otomatik düşüp bize net kar yüzdesini veriyor. Sonra R sütununa geçiyoruz. Orada da süzde binanceyi seçiyoruz. Aynı renkteki O sütununda filtreden büyükten küçüğe yapıyoruz. Çıkan seçenekten istediğinizi seçebilirsiniz.

Yeni bir coin olduğunda nasıl eklemeliyim. Worldcoinindeks otomatik ekliyor excele çekerken ekliyor. Sadece borsa sekmelerinde H sütununu kontrol etmelisiniz. Orada fiyat yoksa üstten veya alttan copy paste ile oraya formülü getirmelisiniz.

Bizim kullandığımız basit exceli indirmek için burayı tıklayabilirsiniz.

@krnk_sekiz Hocamızın hazırladığı görsel ve içeriği daha zengin olan exceli indirmek için burayı tıklayabilirsiniz.

Not: Excel’de çıkan kar oranı komisyonlar düşülmüş net orandır.

Hemen Bitcoin Almak İçin:Tıklayın

Bu yazı web sitemiz yazarlarından Nihat VERGİLİ’ye aittir.İzinsiz paylaşılamaz..

Nihat VERGİLİ’nin twitter hesabı:https://twitter.com/nihatvergili

BTC ANALİZ’ni twitter hesabı:https://twitter.com/btcanaliz

Takip Edebilirsiniz..BTC

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kapalı